woensdag 11 september 2013

Imkerij, een BIJzondere hobby.

Apis Carnica; beter bekend als Krainerbij. Dit is een van de bijensoorten die voorkomt in onze kassen. Dit soort komt van oorsprong uit Slovenie, en heeft zich verspreid over  oa delen van Oostenrijk.
Dit soort bij, staat bekend om zijn vreedzame (dus niet agressieve) houding tegenover de imker.
Dit maakt het makkelijk en fijn om te werken met dit soort.

Wat ons imkers bezig houd op dit moment, is het beschermen van de bijen. We hebben onlangs een hoop wespen ontdekt, en dode bijen. Hierdoor heeft een medewerker alarm geslagen. We hebben in de bijenkasten gecontroleerd of het volk nog sterk genoeg was, of het genoeg voedsel had, etc. Hieruit bleek, dat het iets beter gaat met de bijen! Ze hebben het zwaar gehad, omdat de zomer zo koud geweest is. Hierdoor zijn er vele bijen gestorven.

We hebben eergisteren een wespenval geplaatst.

 Hier kunt u een voorbeeld van een wespenval zien. Het werkt als volgt: in de fles (onderin) wordt suikerwater met bier gedaan. Waarom bier? Omdat bier bitter is, en daar houden de bijen niet van. Dus worden alleen de wespen gedood, en blijven de bijen bespaard. De wespen komen erop af, maar kunnen er niet meer uit, waardoor ze verdrinken. Letterlijk en figuurlijk.

verder hebben we de bijen BIJ-gevoerd, dmv suikerwater. Dit is een vervanging van honing. Hier krijgen de bijen weer voldoende energie en kracht van, waardoor de koningin meer eitjes gaat leggen. De koningin legt alleen eitjes als er voldoende eten in de kast is. Slim he?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten