maandag 24 juni 2013

Peultjes

Onze peultjes zijn geoogst, en daarom hebben wij hier een paar lekkere recepten met peultjes.

Voorjaars quiche

Voorjaarsquiche - groenten.jpg

Ingredienten:

5 fikse snijbietbladen met stelen (scheidt blad en stelen)
2 tenen knoflook(fijngesneden)
1 ui
idem; 175 gr (of bekertje van 250 gr) ricotta
5 eieren
75 gr erwtjes
75 gr peultjes
4 kleine courgettes met bloem - bloem en vrucht losmaken
90 gr Parmezaanse kaas
wat olijfolie
peper en zout; 
bladerdeeg of hartig deeg

Bereiding


Voorjaarsquiche - voorgebakken bodem vul 1.jpgVerhit de oven voor op 2200 C.
Trek het de hand het bladgroen van de snijbietstelen. Was het blad (als sla) en zwiep het droog. De stelen ook wassen en in stukjes snijden.
Verhit wat olijfolie in een kasserol (gietijzeren pan). Smoor daarin de ui en de stukjes snijbietstengel. En de knoflook. Al met al een tien minuten. Niet echt bakken. Desgewenst het deksel op de pan. Ondertussen bakt u de quichebodem voor.
Maak een glad beslag van de eieren en de ricotta. Ontdoe de courgettebloemen van steel en bloembasis, zodat u alleen het bloemblad heeft. Snijd of scheur ze in repen. Tezamen met de geraspte kaas en de erwtjes door het beslag roeren.
Voorjaarsquiche - voorgebakken bodem vul 2.jpgScheur het snijbietblad in grove stukken en doe het in de kasserol. Doe ook de peultjes erbij. Schep om en laat het blad slinken. Niet te lang en ook niet langer dan dat. Vuur uit, afkoelen.
De voorgebakken bodem vult u met 80% van de inhoud van de pan.
De rest in de pan leegt u in het beslag, even doorroeren. En met een grote soeplepel drapeert u het beslag over de groenten in quiche. Beetje schudden opdat het zich netjes verdeeld en huppekee, een kwartier tot twintig minuten in de oven. (Even checken: deeg mooi bruin en inhoud stevig. Dan is het klaar.)Voorjaarsquiche gebakken heel.jpgVoorjaarsquiche gebakken punt.jpg

Wist u dat.....?


* Je peultjes ook kunt frituren?
* de latijnse naam van peul ''Pisum  sativum'' is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten