vrijdag 6 september 2013

Heerlijke thee - diverse soorten kruiden en smaken

Weer een nieuwe post, -het is alweer een poosje geleden- dit keer over diverse soorten kruiden, en thee-soorten, met gebruik ervan, en eventueel geneeskrachten.

Diverse soorten munt

 Zwitserse Munt - Mentha Piperita ''Swiss''

Zoals de naam al zegt, komt deze Muntsoort uit Zwitserland. Het staat bekend om de frisse Citroengeur, met een verkwikkende uitwerking. Het gebruik van dit kruid is veelzijdig, hier een lijstje met diverse gebruiksvormen:

Gerechten:

* Vis
* Soep
* Sausjes
* Quark
* Thee
* Desserts
* Zomerdranken
* Vruchtenbowl

Verder kun je deze delen van de plant gebruiken:

* Blad
* Bloemknop
* Bloem

Onderhoud van dit kruid

* Voldoende vochtige bodem, halfschaduw tot volle zon. Bij een roestaantasting, de plant tot aan de grond toe afknippen, voeding geven, ruim knoflookpoeder om de plant heen strooien, en opnieuw vers laten uitlopen. Knoflookpoeder remt de roestsporen bij hun kieming

Marrokaanse Munt (NANA) - Mentha Spicata Maroccan

Ook achter deze plant zit een verhaal -voor mij dan-.
Ik had eens een tuinklus in Almere Haven, en de Marrokaanse eigenaar van de tuin, bood mij een kopje munt-thee aan. Hij noemde het ''NANA-Thee''. Zo noemden ze het ook in marokko. Ik ben nooit erg van de munt, en dat soort dingen -pepermunt vind ik ook niet lekker-, maar deze viel me op. Het had namelijk een zachte smaak, zeer mild. Niet overheersend, of sterk. Nee, gewoon een milde muntsmaak, erg verkwikkend. Munt staat er ook om bekend, dat het simpel te kweken is, het groeit immers als onkruid!

Gebruik

* Thee
* Diverse soorten salades
* Mojito cocktail (daar is het bekend van)

Het bijzondere van deze plant is: hij blijft doorgroeien tot het vriest!

Wollige munt - Mentha x Rotundifolia

Deze muntsoort heeft meerdere namen. In Engeland noemen ze 't ook weleens Apple Mint, oftewel Appelmunt. Verder in het Nederlands; Bosmunt, Aalkruid. 
Het is een hybride van de Hertsmunt (Mentha Longifolia) en de Witte Munt (Mentha Suaveolens)
Ik vraag mij toch af; waarom heet het Wollige Munt? Dit omdat de stengels en bladeren lichtbehaard zijn. Dus een beetje ''Wollig''. Je kunt er dus niet mee breien, haha!
Mentha rotundifolia0.jpg

Het gebruik ervan is niet erg bekend. Wel dat het een verwilderd keukenkruid is. 

Kamille - Matricaria Chamomilla

Dit is een zeer bekende kruidensoort. Werkt goed tegen klachten in het maag-darmstelsel, en daarnaast groeit het ook nog als onkruid. Thee hiervan is verkwikkend, en stilt maag-en darmklachten. (niet te verwarren met venkel, want dat is tegen winderigheid) 

Om het kruid te gebruiken, ''onthoofd'' je de kamillebloemen. Die laat je drogen, daarna kun je ze eventueel verkruimelen voor thee, en in een theezeefje doen. Verder kun je Kamille ook in salade gebruiken.

Je hebt diverse soorten kamillie. Waaronder de valse (reukloze) kamille, en de echte kamille. De echte kamille herken je aan de geur. Het ruikt licht naar mandarijn. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten